Het duurt nog een tijdje maar ze komen eraan voor Heerhugowaarders: de Kliko's voor PMD-afval. De afvalbakken voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken worden in januari 2019 geïntroduceerd. Al zijn ze niet verplicht, je krijgt hem wél automatisch voor de deur.

Volgens de gemeente produceert iedere Heerhugowaarder nu 230 kilo restafval. Onder andere de nieuwe PMD-container moet ervoor zorgen dat dit in 2021 naar 150 kilo zakt. Ze worden overigens donkergrijs met een oranje deksel. Alleen de deksels kleuren is een landelijke trend die kosten bespaart.

Gemeente Heerhugowaard verwacht dat de gewone grijze bak vanaf 2019 veel langzamer vol komt en zal deze slechts eens in de vier weken legen. De GFT en PMD-bakken zullen om de week worden geleegd.

Andere maatregelen om de hoeveelheid afval terug te dringen zijn de inzet van 'afvalcoaches' van de Alkmaarse Huisvuilcentrale en de opzet van een communicatieplan richting inwoners. Ook gaat de gemeente meer steekproeven houden om het wegwerpgedrag is van inwoners te volgen. (foto: argu.nl)
Bekeken: 16014x