Eind 2018 wordt NH Paprika in Heerhugowaard aangesloten op het HVC-warmtenet. Donderdag hebben beide partijen de overeenkomst ondertekend. De paprikakwekerij is met 11 hectare en jaarlijks 5 miljoen kuub aan gasverbruik de grootste stoker in het Altongebied.

Marcel Numan, eigenaar van NH Paprika, tevens voorzitter van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL): “Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Waarschijnlijk ben ik in één klap de meest duurzame paprikakweker van Nederland.” Het jaarverbruik van NH Paprika staat gelijk aan dat van zo'n 4.000 woningen.

Op basis van deze overeenkomst zal HVC het bestaande warmtenet doortrekken naar het Altongebied, waar andere glastuinbedrijven zich dan ook kunnen aansluiten. Dit is een belangrijke stap in het waarmaken van de ambitie van de telers om in 2030 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken.

In maart start de aanleg van het 8,5 km lange tracé, dat eind van het jaar klaar moet zijn. “De geleverde groene warmte via het warmtenet levert een verduurzaming op voor de gehele gemeente Heerhugowaard. Ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen kunnen de komende jaren worden aangesloten”, aldus een trotse wethouder Monique Stam. “In november heeft de gemeenteraad zich gecommitteerd om de komende tien jaar tenminste 2.500 woningen aan te sluiten.”

Het Altongebied is de oudste van de drie glastuingebieden in Noord-Holland Noord. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator samen met de gemeente Heerhugowaard aan het toekomstbestendig maken van het gebied. Het warmtenet komt er dankzij de brede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven.

"De toekomst van dit kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringloop tuinbouw te worden", aldus gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN.

Onder andere zicht op het warmtenet zorgde er in 2016 voor dat de Gootjes Allplant zich vestigde en in 2017 Verver Export. Er nog vier bedrijven uit het buitengebied die graag naar Alton willen verhuizen, zoals Amigo Plant dat in 2017 een kavel van 10 hectare kocht. (foto: Marc Dorleijn)

 
Pin It
Bekeken: 3053x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/