Zaterdag 13 februari gaan 300 Heerhugowaardse inwoners en ondernemers tijdens een Burgertop in gesprek over samen wonen, werken, leven en ondernemen. Heerhugowaard is niet de eerste die, geïnspireerd door de Belgische G1000, een burgertop organiseert. Maar het gaat wel verder. De gemeente ziet de H300 als aftrap voor een proces richting nieuwe vormen van democratie. Wethouder Gido Oude Kotte: “De samenleving is inmiddels zo ontwikkeld, dat de overheid haar klassieke taak anders zal moeten gaan invullen.”

Het was niet moeilijk om 300 deelnemers te krijgen. Op de uitnodiging, gestuurd aan via loting geselecteerde inwoners, werd goed gereageerd.

“Een jaar geleden nog, zette ik me af tegen het begrip Doe democratie omdat ik het een contradictio in terminis vond,” vertelt Oude Kotte, wethouder Actief burgerschap. “Doen is uitvoering, dacht ik, terwijl democratie draait om besluitvorming. Maar ik begin steeds meer in te zien dat juist door inwoners meer te laten doen met onder meer hun eigen ideeën, je de democratie kunt laten groeien.”

Het is de bedoeling dat de beste ideeën worden uitgewerkt en uitgevoerd. In werkateliers kunnen inwoners en ondernemers zelf aan de slag, waar nodig met hulp van de gemeente.

De Waardse aanpak is anders dan die van andere gemeenten waar initiatieven veel kleinschaliger zijn, bijvoorbeeld op wijkniveau. Op termijn moeten meer verantwoordelijkheden van de hele Waardse gemeente teruggegeven worden aan de burgers, als blijkt dat uitvoering goed verloopt. 

"Mensen willen niet meer geregeerd worden, ze willen de ruimte krijgen om meer dingen zelf te doen," stelt René Schoemaker, mede organisator en raadslid "We zien kansen in nieuwe en grotere vormen van inspraak. Mensen zelf keuzes laten maken en dingen laten doen, is in feite een hogere vorm van democratie. Het is een spannend proces”.

Pin It
Bekeken: 3217x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/