Er wordt al een tijd druk geklust, verbouwd, en heringericht, en nu is het dan bijna zover: creativiteitscentrum Atelier 6 heeft de Binding in Langedijk verlaten en maakt eind februari een nieuwe start op de Daltonstraat 11a in Heerhugowaard.

De verbouwing is bijna rond. Op de bovenverdieping van het pand van Jack Wester Tegels zijn vier ateliers gemaakt, waar de vele vrijwilligers van de vereniging in samenwerking met professionals het pand gebruiksklaar hebben gemaakt voor de creativiteitsvereniging. Er is nu nog wat afwerking nodig, en dan wordt op 28 februari de nieuwe locatie van Atelier 6 feestelijk geopend.

Atelier 6 was tot een paar maanden geleden gevestigd in de Binding in Zuid-Scharwoude, maar eind augustus was de vereniging als eerste aan de beurt in een rijtje bezuinigingen van de gemeente Langedijk: de subsidie werd stopgezet en de huur van de ruimte in de Binding werd daardoor voor de vereniging onbetaalbaar.

Er moest dus een nieuw onderkomen worden gevonden. Annemiek Hink, bestuurslid van Atelier 6, vertelt dat het streven wel altijd is geweest om in Langedijk te blijven: “Atelier 6 is een Langedijker vereniging en we doen er alles aan om in Langedijk te blijven”. Maar dat lukte maar niet. Ze legt uit hoe er wel 34 locaties in Langedijk zijn bekeken, maar de één was te groot, een ander te klein, en van de volgende was de huur weer te hoog.

Uiteindelijk vond het bestuur één pand geschikt: dat was het Rodi-pand aan de Grotendorst op industrieterrein Zuiderdel in Broek op Langedijk. Maar daar was geen ontheffing voor van het bestemmingsplan. Inmiddels begon de tijd te dringen en moest de huur van de ruimte in de Binding worden opgezegd.

Begin november 2015 is er nog een motie ingediend door de oppositie van Langedijk, waarin werd gevraagd om er alles aan te doen om Atelier 6 in Langedijk te houden. Maar het college wilde geen ontheffing op het bestemmingsplan van het Rodi-pand geven. Wel heeft de gemeente de vereniging nog een aanbod gedaan op datzelfde industrieterrein, maar bij navraag bleek daar ook geen ontheffing op te zitten.

Toen 1 januari steeds dichterbij kwam, de datum waarop de Atelier 6 uit de Binding zou moeten vertrekken, hoorde het bestuur dat het pand aan de Daltonstraat in Heerhugowaard leegstond. Het bestuur heeft toen een mail naar de gemeente Heerhugowaard gestuurd met de vraag of Atelier 6 in dat pand zou kunnen trekken, en de dag erna was er al antwoord dat het goed was.

De verhuizing van Langedijk naar Heerhugowaard heeft onder de leden en het bestuur nog wel wat voeten in aarde gehad. Er werd in het begin uitsluitend gezocht in Langedijk, vanuit het oogpunt dat Atelier 6 een echte Langedijker vereniging was en dus in Langedijk zou moeten blijven. Toen het maar niet lukte om een geschikte locatie in Langedijk te vinden gaven de leden aan het ook wel goed te vinden om ook eens in Heerhugowaard te kijken. Voormalig voorzitter Gerard Beukers kon daar niet mee leven; hij was een van de mensen die er alles aan wilde doen om de vereniging in Langedijk te houden. Dit was voor hem reden om zijn functie neer leggen.

Het was ook lastig zoeken naar een geschikte locatie omdat de leden en het bestuur elk potentieel geschikt pand vergeleken met de ruimte in de Binding. Ze bekeken elk pand op de manier van, zoals mevrouw Hink het uitdrukt, “zo goed als in de Binding krijgen we het nooit.” Nu aan de Daltonstraat in Heerhugowaard de laatste puntjes op de i worden gezet durven sommige leden zich volgens haar zelfs te laten ontvallen dat het nieuwe onderkomen eigenlijk veel mooier is dan de Binding.

Het feit dat veel leden van Atelier6 afkomstig zijn uit Langedijk en de vereniging nu in Heerhugowaard is gevestigd betekent ook dat de vereniging zich nu op beide gemeentes gaat richten. Zowel leden als bestuur zijn dus blij met de nieuwe locatie, die vooral veel licht en ruimte biedt en makkelijk bereikbaar is voor mensen uit beide gemeentes.

Atelier 6 wil de nieuwe locatie aan zoveel mogelijk mensen laten zien, en daarom wordt er op 28 februari een open dag gehouden. De open dag zelf duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Leden van de vereniging zullen onder andere de verschillende disciplines, zoals beeldhouwen of mozaïeken demonstreren. Om 14.00 uur is de officiële opening; die wordt verricht door Eugenie Herlaar, de eerste vrouwelijke nieuwslezer van Nederland en ereburger van Heerhugowaard. Meer informatie is te vinden op www.aterlier6.nl.

Bekeken: 3754x