Na de bezuinigingsronde van 2013 leken Penitentiaire Inrichtingen Zuyder Bos en Amerswiel in Heerhugowaard er goed vanaf te zijn gekomen, maar nu, twee jaar later, dreigen beide vestigingen alsnog te worden gesloten. Volgens Justitie is er te veel leegstand in de gevangenissen. 

In 2013 wilde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven om te bezuinigen tientallen gevangenissen en tbs-klinieken sluiten. Onder de gevangenissen die zouden moeten sluiten waren ook de drie penitentiaire inrichtingen in Heerhugowaard: Westlinge, Zuyder Bos en Amerswiel. Begin april 2013 protesteerden vele personeelsleden samen met burgemeester Ter Heegde in Heerhugowaard tegen de voorgenomen sluiting. In april van dat jaar besloot Teeven dat alleen de gevangenis Westlinge, inmiddels in gebruik als noodopvang voor asielzoekers, zou worden gesloten. Zuyder Bos en Amerswiel zouden open blijven.

Maar nu is die toezegging weer van tafel en is de overheid wederom voornemens om de overige twee gevangenissen in Heerhugowaard ook te sluiten. Hierdoor zouden weer 300 personeelsleden worden ontslagen. Opvallend is dat de voorgenomen bezuinigingen precies hetzelfde verlopen als rond de Alkmaarse rechtbank: in 2013 dreigde de rechtbank te worden gesloten, maar toen werd toegezegd dat hij toch een volwaardige rechtbank zou blijven, om twee jaar later aan te kondigen dat de rechtbank toch zou worden ontmanteld.

Burgemeester Han ter Heegde laat weten voor het zomerreces duidelijk moet worden of de voorgenomen sluiting van de gevangenissen in Heerhugowaard definitief wordt. Hij heeft in 2013 de campagne tegen de sluiting met succes aangevoerd en is van plan dat nu zo nodig weer te doen. (foto: Bing Maps)

Bekeken: 3248x