Gemeenten Alkmaar, Langedijk en Schagen zijn dit jaar gestart met project Toekomstbestendige Dorpshuizen. Platform Dorpshuizen kijkt samen met dorpshuizen of deze een bredere rol kunnen krijgen. Het Rijperhuis (De Rijp), De Noord (Heerhugowaard), De Geist (Sint Pancras) en Het Behouden Huis (Oudkarspel) doen mee aan het project.

Vooral ouderen en verenigingen, zoals de biljartclub, gebruiken dorpshuizen. Maar de maatschappij verandert. Meer mensen, ook met een lichamelijke of verstandelijke beperking, willen thuis wonen. Een dorpshuis zou activiteiten voor hen kunnen organiseren.

Een voorbeeld idee is dat mensen met een beperking koken, met groenten uit moestuinen, voor mensen die thuis wonen en niet kunnen koken. Jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt bezorgen de maaltijd.

Nu wordt een Wmo-scan gedaan. Onder andere wordt gekeken of panden toegankelijk zijn en wat nodig is voor activiteiten voor de doelgroepen. Jaap de Knegt van het Platform: "De dorpshuizen worden gerund door vrijwilligers, daar kunnen we natuurlijk niet 24/7 een beroep op doen. Maar ik denk dat we met de juiste motivatie en de ontwikkeling van kennis gezamenlijk veel kunnen bereiken.”

Bekeken: 3843x