Het dondert en het bliksemt in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Wethouder Leo Dickhoff is verwikkeld in een arbeidsconflict met zijn ambtenaren en vakbond FNV wil niet meer met hem praten omdat hij volgens die vakbond weigert te onderhandelen.

De kwestie  speelt al sinds 2013 en gaat over de afschaffing van 4 ADV-dagen, oftewel arbeidsduurverkorting, en 3,5 leeftijdsverlofdagen. Heerhugowaard heeft op dit punt volgens de gemeente een betere regeling dan andere gemeenten waardoor ambtelijke samenwerking met die gemeenten lastig is en kostbaarder is dan noodzakelijk. Om de sowieso toegenomen ambtelijke samenwerking makkelijker te maken wil Dickhoff daarom van die 4 ADV-dagen en 3,5 leeftijdsverlofdagen af. Daarvoor in de plaats komen dan 4,5 extra vakantiedagen.

De kwestie dreigt nu te escaleren omdat de ambtenaren willen dat die nieuwe regels alleen voor nieuw personeel gaan gelden, maar daar wil Dickhoff niet aan. Hij lijkt besloten te hebben om die vakantieregeling dan maar gewoon door te voeren en heeft zich daarmee de woede van de vakbond op de hals gehaald. Vakbond FNV vindt dat als Dickhoff niet wil onderhandelen, hij maar iemand anders moet sturen.

Dat was vervolgens weer tegen het zere been van Dickhoff want het kwam op hem over alsof de ambtenaren hem aan de kant wilden zetten. Ook het college is verontwaardigd dat de vakbond blijkbaar wil eisen met wie ze onderhandelt. De vakbond laat weten dat ze gewoon met iemand willen spreken die onderhandelt, en dat vertikt Dickhoff. Als Dickhoff zich daartoe wel bereid toont wil de FNV best met hem praten. 

Bekeken: 5111x