Noord-Holland Noord staat sinds maandag vier weken lang in het teken van (laag)geletterdheid en werk. Tot en met 1 juli zetten Stichting Lezen & Schrijven, het UWV en het Leerwerkloket Noord-Holland Noord zich met diverse partners in om mensen te helpen die moeite hebben met lezen, schrijven en het gebruik van computers.

UWV WERKbedrijf Alkmaar nodigt bijvoorbeeld 140 vermoedelijk laaggeletterde klanten uit. Mensen die lezen en schrijven op niveau 1F - het niveau waarmee een kind de basisschool hoort te verlaten - of lager. Zij ondervinden problemen bij praktische zaken, maar ook sollicitaties.

De 140 werkzoekenden krijgen de taalmeter en de digimeter van Stichting Lezen & Schrijven. Daarmee kan worden bepaald of een kosteloze cursus nuttig is. Het aanbod bevat bijvoorbeeld Nederlands, rekenen en computergebruik.

In Noord-Holland Noord varieert de laaggeletterdheid, afhankelijk van de gemeente, tussen de 8 en 16% van de beroepsbevolking. Het percentage is de laatste jaren gestegen, vandaar een landelijke politieke aanpak. Oorzaken zijn een allochtone afkomst (van de ouders) en ouderen die niet meer bij blijven.

De regionale taalaanbieders in het project zijn ROC Kop van Noord-Holland met formeel onderwijs, en taalhuizen en bibliotheken met informeel onderwijs, gericht op onder meer gezondheidsvaardigheden en het zoeken naar werk.

Alle taalaanbieders werken met taalmaatjes of taalcoaches die 1-op-1 samenwerken met de kandidaten, die hun taal- of digitale vaardigheid willen verbeteren. De taalaanbieders worden door Stichting Lezen & Schrijven ondersteund met een aanbod van lesmaterialen en trainingen voor vrijwilligers.

Pin It
Bekeken: 2963x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/