Nu de eerste weidevogels zich nestelen in uitgestrekte grasgebieden en de eerste vogelaars zich bepakt met verrekijker aandienen, rijst de vraag of georganiseerde buitenfestivals in deze natuurgebieden, zoals Craft of Indian Summer Festival de broedlust van de weidevogels niet verstoren.

Boeren beschermen de nesten op hun weilanden al door ze te markeren en om de nesten heen te werken. Ook wordt soms het maaiseizoen aan de broedtijd aangepast. Voor uitgesteld maaien bestaat in Nederland een subsidieregeling. Maar wat nu als de vogels net hun nestjes hebben gebouwd en er dient zich een festival aan? Vooral Craft, het  dancefestival dat op 6 mei wordt georganiseerd bij het Geestmerambacht valt precies in de broedperiode.

Jan de Jong van Recreatie Noord-Holland, die natuurgebieden zoals het Geestmerambacht, Spaarnwoude en 't Twiske beheert en ontwikkelt legt uit; "De terreinen waarop de festivals plaatsvinden zijn aangewezen evenementen terreinen. Het is geen weide, het is kortgemaaid. Weidevogels nestelen liever in woekerend gras zoals bijvoorbeeld in het natuurgebied Kleimeer". Hij voegt eraan toe dat de vogels die nestjes in bomen maken al helemaal geen last hebben van geluid en drukte tijdens een festival. "Tijdens het Indian Summer festival blijven ze gewoon ongestoord op het nest", weet hij uit ervaring.

Buiten het festivalseizoen is hetzelfde terrein aangewezen voor loslopende honden. De weidevogels beginnen er dus niet aan om hun nestje op deze grasvelden te bouwen. 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl