Heerhugowaard Centraal

Woensdag hielden Politie Noord-Holland, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie Noord-Holland een 'drone-athon'. Ruim 40 medewerkers struinden vanuit het politiebureau in Schagen online fora en communities af om beelden van dronevluchten te vinden. Totaal 45 dronebestuurders kregen een waarschuwing en instructie over de regels, vijf kregen een proces-verbaal en worden verder onderzocht. Waar alle overtredingen plaatsvonden vermeldt de Politie Alkmaar niet.

Als de politie melding krijgt van een dronevlieger in overtreding is de drone vaak al 'gevlogen' voordat agenten ter plaatse zijn en de bestuurder gespot hebben. De 'drone-athon' moest snellere opsporing opleveren. Slechts gewaarschuwde dronevliegers krijgen bij de volgende overtreding direct een boete. De samenwerkende partners zijn tevreden over de actie.

Voor weinig geld kun je makkelijk een drone kopen, maar veel 'hobbyvliegers' kennen de regels, gevaren en risico's niet. Zo mag er niet gevlogen worden boven mensenmassa's, de bebouwde kom, spoorlijnen, autowegen en vaak niet boven natuurgebieden. 's Nachts niet gevlogen worden en de bestuurder moet altijd zijn drone kunnen zien. In de wijde omgeving van luchthavens en helikopterplatforms mag absoluut niet gevlogen worden.

De politie krijgt regelmatig meldingen van drones die zijn neergestort. De dienst luchtvaartpolitie kreeg in 2015 totaal 64 meldingen en vorig jaar 96. Naar verwachting zijn deze cijfers slechts het topje van de ijsberg.

Informatie over veilig vliegen met je drone kan je vinden op rijksoverheid.nl/drones. Op Facebook Politie Alkmaar is een filmpje over de actie te zien.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl