De Waarderhout is aan groot onderhoud toe. Vanaf medio juli vinden er ingrijpende werkzaamheden plaats in het bos. Staatsbosbeheer verwacht dat de werkzaamheden duren tot maart 2018.

Een deel van de bomen worden gekapt om ruimte te geven aan nieuwe bomen en vervolgens wordt het watersysteem van de Waarderhout  verbeterd. De populieren hebben hun maximale leeftijd bereikt; ze breken snel af bij storm. Ook heeft de Waarderhout te kampen met essentaksterfte. Het bos bestaat voor 5% uit essen en zij zijn bijna allemaal aangetast.

Voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels, holle bomen met nesten of verblijfplaatsen van vleermuizen of bijzondere planten aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen.

Bezoekers van de Waarderhout kunnen hinder van de werkzaamheden ondervinden. Paden zijn tijdelijk minder goed toegankelijk. Dit wordt in het bos aangegeven. De parkeerplaats aan Rustenburgerweg, plukbos en speelbos blijven in principe toegankelijk. Staatsbosbeheer organiseert een excursie in de Waarderhout op vrijdag 21 juli om 19.00 uur om uitleg te geven over de werkzaamheden. (foto: Roel de Jong)
Bekeken: 4415x