Het is gelukt: een combinatie van zorg en onderwijs voor kinderen met een meervoudige beperking op een ‘gewone’ basisschool, de Montessorischool in Heerhugowaard. Kamil, Anne, Lotte, Maura en Birgit van de KanZklas tellen nu officieel mee in het basisonderwijs en vallen onder de leerplicht.

De KanZklas is een initiatief van Christiaan Kwint en Marieke Bol, de ouders van de 9-jarige Kamil. Maandag werd de klas geopend door oud-kinderombudsman Marc Dullaert, samen met directrice Carla van Wijngaarden, Elfred Bakker van Stichting de Blauwe Loper en directrice van Primair Passend Onderwijs Noord-Kennemerland  Astrid Ottenheym.

Binnen in de KanZklas staat in vrolijke letters ‘Samen naar school’ op de muur, met daaromheen de handjes van alle schoolkinderen in verf. Joris uit groep 8: "De kinderen uit de KanZklas gaan net als wij elke dag naar school. Soms gymmen we samen, of ik lees ze voor. Dat is hartstikke leuk!"

"Zo’n KanZklas lijkt vanzelfsprekend omdat de kinderen er zo natuurlijk mee omgaan, maar jullie mogen echt trots zijn", stelde Marc Dullaert. "Alle administratieve hordes zijn genomen en dat kan alleen maar als iedereen goed samenwerkt. Bestuurders, docenten, begeleiders en ouders."

"Ook deze kinderen hebben leerrecht", vervolgde Dullaert. "Maar daar is extra zorg en dus extra geld voor nodig. PPO-NK financiert de leerkrachten, het lesmateriaal en de huur van het lokaal voor een deel. Daardoor kunnen ouders het zorgbudget van hun kind voor daadwerkelijke zorg inzetten."

Na een rondleiding van Joris en zijn klasgenootje Tobi stroomde de hal vol met genodigden, geïnteresseerden en de 138 kinderen van de Montessorischool. Samen telden ze Kamil, Anne, Lotte, Maura en Birgit officieel bij het aantal op.

Christiaan Kwint: "Ouders kunnen hun kind nu inschrijven op een gewone school. Dat doet emotioneel iets met ze. En voor de kinderen is het leuker en beter."

In het nieuwe regeerakkoord staat dat de combinatie van passend onderwijs en zorg vanuit diverse financieringsbronnen eenduidiger en eenvoudiger moet worden geregeld, namelijk rechtstreeks aan de school. Dat heeft de KanZklas in Heerhugowaard dus al voorgedaan.
Pin It
Bekeken: 3066x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/