Twee jaar geleden lanceerde Heerhugowaard de H300 om ruim 300 inwoners te betrekken bij het reilen en zeilen van de gemeente. Ondanks beperkt succes, is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw ingezet op burgerparticipatie, met als resultaat de Burgeragenda.

Net als met de H300, afgekeken van de G1000, was het de bedoeling om een top tien ideeën op te stellen en die uit te voeren maar de gemeenteraad wees dit idee af.  Dit meldt het NHD. Mogelijk omdat er van de vorige top tien nog maar twee initiatieven draaien. Van nummer tien weet niemand zelfs nog wat het idee was.

Nog altijd bestaat de burgergroep die zich bezighoudt met verkeersveiligheid, variërend van kleine probleempjes tot de geplande tunnel onder het treinspoor. En het idee voor een servicepunt in het gemeentehuis, waar iedereen op vrijdagen vrijwilligersklussen kan aanbieden of afnemen, wordt op 6 maart realiteit. Leuk detail is dat bedenker Mirjam Rijswijk nu op de CDA-kieslijst staat.

Verkeersgroepslid Roel de Jong spreekt tegenover het NHD tevreden uit over de samenwerking met de gemeente. Wel verbaast het hem dat er verkeerswensen op de Burgeragenda staat, maar hij relativeert dat men misschien niet zozeer op de details moet letten.

De Jong gelooft niet dat het ter ziele gaan van de acht andere groepen door de ambtenarij komt. Uitgangspunt was dat ze alles zelf moesten doen, met de gemeente hooguit in ondersteunende rol. Wellicht zakte de motivatie of het doorzettingsvermogen in, of had men geen tijd meer.
Bekeken: 2720x