Donderdagavond vond in de raadszaal in het gemeentehuis van Heerhugowaard een debat plaats. Maar opvallend genoeg waren de komende gemeenteraadsverkiezingen niet het onderwerp. Het thema was, zoals debatleider Bert Blase het verwoordde: "hoe we deze aarde leefbaar houden en maken en hoe we dat doen in Heerhugowaard".

Diederik Samson legde er als adviseur HVC uit dat een ieder die geen zonnepanelen op het dak had een "dief van de eigen portemonnee" was, directeur van Woonwaard Pierre Sponselee lichtte onder andere de filosofie van de woningstichting toe en wethouder Duurzaamheid Monique Stam maakte de koers van de gemeente inzichtelijk.

Opvallend was dat het een vooral op de praktijk gerichte avond was met serieuze vragen uit de praktijk en met ook serieuze antwoorden. Wie van het pad af dreigde te dwalen werd door Blase, al dan niet met een kwinkslag,  onmiddellijk weer in het gareel geholpen.

Meest concrete uitspraak is dat de gemeente tussen nu en twee maanden met een 'warmtekaart' waarop te zien zal zijn wat er met een woning gedaan kan worden om deze energiezuiniger te maken en of bijvoorbeeld "all-electric" haalbaar is en wat voor termijn gasloos realiteit kan zijn.
Bekeken: 2334x