Vrijdag om 10:00 uur is de officiële uitslag bekendgemaakt van de gemeenteraadsverkiezingen in Heerhugowaard. Er zijn geen wijzigingen sinds de voorlopige uitslag.

Het opkomstpercentage was 50,6%, dat is 1,8% hoger dan in 2014 en 3,6% hoger dan 2010. De lokale verkiezing wint dus aan populariteit, maar de vraag is of de 160.000 euro extra investering in de verkiezingen waard is geweest. Dit jaar was er natuurlijk ook het referendum over de 'sleepwet' om voor op te komen draven.

HOP is twee zetels winst weer de grootste partij en zal het voortouw nemen bij de coalitievorming. Democratische vernieuwing en betrekking van inwoners bij het beleid zijn belangrijk voor de partij. Het eerste overleg is openbaar en begint vrijdag om 16.00 uur in het gemeentehuis.

Ook de VVD en Senioren Heerhugowaard deden goede zaken en komen uit op vijf zetels. GroenLinks en Nederland Duurzaam stegen van één naar twee. D66 bleef op drie zetels en ChristenUnie op één, maar de PvdA moest van drie terug naar twee. Recht en Eerlijk en de Partij voor Iedereen krijgen geen zetel in de Waardse gemeenteraad.

Opmerkelijk genoeg zullen meer vrouwen dan mannen zitting nemen in de gemeenteraad: 17 tegen 14. Vijf vrouwen vertegenwoordigen HOP.
Pin It
Bekeken: 3331x
https://ee.itk.ac.id/data/