In Alkmaar werd dinsdagmiddag en -avond een grootschalige oefening voor agenten en handhavers gehouden. De oefening werd gehouden om de banden tussen politie, gemeente, stadstoezicht en beveiliging sterker te laten worden.

"Dat doen we vandaag door intensief samen te werken", vertelt agent Johan Caluwé. Die samenwerking is noodzaak volgens burgemeester Bruinooge want er treden op korte termijn meer agenten uit dan aan en opleiden kost tijd. "Alleen maar meer geld is dus geen oplossing."

Naast politiepaarden, een politiehond en de nodige agenten deden daarom ook gemeentelijke handhavers en portiers mee aan de oefening. Om de situatie zo echt mogelijk te laten lijken werd er enige tijd terug gevraagd om 'raddraaiers die tegen een stootje kunnen'. Binnen zeer korte tijd meldde een grote groep vrijwilligers zich aan voor de oefening.

Eén van de portiers is onder de indruk van de 'matpartijen' die hij voorgeschoteld krijgt. "Het kan nog erger, maar dit is wel erger dan je normaal gesproken ziet." Ook de vrijwilligers ervaren het als intens. "Als de adrenaline eenmaal op gang komt is de ervaring best heftig."

Maar er is ook nog een bijkomend effect; begrip. Veel vrijwilligers laten weten nu beter te begrijpen waarom bepaalde dingen gebeuren en hoe een handhaver het beleeft.
Bekeken: 2673x