Glastuinders in de Kop van Noord-Holland gaan hun gewassen laten groeien met BIO-CO2 van de bio-energiecentrale van de Alkmaarse Huisvuilcentrale.  Het gaat nu nog om een proefinstallatie, maar deze stap betekent - zeker na opschaling - een forse verduurzaming in de glastuinbouw. Nu produceren tuinders zelf CO2 door verbranding van aardgas.

HVC is het eerste bedrijf dat CO2-afvang uit een bio-energiecentrale realiseert in Nederland en deze omzet in vloeibare CO2 voor transport en opslag in silo's bij de tuinders. Daar ging vier jaar voorbereiding aan vooraf. De proefinstallatie gaat dit jaar in bedrijf en we gaan het benutten van BIO-CO2 samen testen met de glastuinders uit de Kop van Noord-Holland.

HVC wint de BIO-CO2 direct  terug uit de eigen rookgassen, dus het bedrijf vermindert zelf ook flink de uitstoot. Gekoppeld aan de bio-energiecentrale voorkomt de afvang-installatie jaarlijks dat zo’n 4 kiloton aan CO2 nutteloos in de lucht verdwijnt. Ook voor tuinders bespaart elke ton BIO-CO2 een halve ton CO2 uit aardgasverbranding. Vooral op zomerse dagen wordt veel gestookt, wanneer gewassen snel groeien en veel CO2 behoeven.

De bouw van de proefinstallatie is een tussenstap naar een grotere afvang-installatie als regionale bron voor BIO-CO2 en het behalen van de Noord-Hollandse Green Deal CO2 voor glastuinbouwbedrijven. (foto's: Marc Dorleijn)
Pin It
Bekeken: 2411x
https://ee.itk.ac.id/data/