Als lid van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) diende wethouder John Does namens gemeente Heerhugowaard een motie in tijdens het VNG-jaarcongres in Maastricht. Hij wil dat de vereniging bij het rijk aandringt om meer geld uit te trekken voor de bouw en huisvesting van scholen.

Ook andere Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Alkmaar, Hoorn, Den Helder en Heemskerk zetten hun handtekening onder deze motie. De VNG omarmde de motie, omdat in heel Nederland lokale bestuurders met hetzelfde probleem kampen.

Het rijk heeft in de afgelopen jaren bezuinigingen doorgevoerd en gemeenten hebben hierdoor minder budget voor de bouw en huisvesting van scholen. Tegelijkertijd is de lijst van eisen die aan scholen worden gesteld vergroot. Gemeenten zijn vandaag de dag ook meer geld kwijt aan de hogere bouwkosten en het economische klimaat voorspelt dat deze in de toekomst verder stijgen.

Heerhugowaard ondervond vorig jaar problemen met de bouwplannen van een school voor Heliomare. Het begrotingstekort van 5 miljoen kon toen niet worden gedicht. Aanleiding voor John Does om deze motie in te dienen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG.

Dinsdag en woensdag kwamen bijna 3000 lokale bestuurders uit heel Nederland bijeen tijdens het VNG-jaarcongres in Maastricht.
Bekeken: 2609x