In het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard wordt momenteel hard gewerkt aan de installatie van het grootste zonthermische project van Nederland. Zo'n 9300 vierkante meters aan panelen gaan straks de kassen van Tesselaar Freesia verwarmen. De opbrengst aan warmte staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens.

Pip Tesselaar, eigenaar van de freesiakwekerij, was op zoek naar de beste optie om zijn teelt te verduurzamen en kwam uit in Denemarken, waar deze techniek al op grote schaal wordt toegepast.

"Met het zonthermiesysteem oogsten we het hele jaar door warmte in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk direct toegepast om de kas te verwarmen. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in balans.”

Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid van gemeente Heerhugowaard, is blij met het grootste zonthermische project van Nederland binnen haar gemeentegrenzen. “In het Altongebied vindt ongeveer een derde van het totale energieverbruik van onze gemeente plaats. Met het warmtenet van HVC in aanleg zijn we op weg om een voorbeeld te worden voor andere glastuinbouwgebieden in Nederland”.

De kosten van het project bedragen circa drie miljoen euro en wordt deels gesubsidieerd door Provincie Noord-Holland. Eind 2018 wordt het project opgeleverd.
Bekeken: 2489x