Heerhugowaard Centraal


De drie grootste gespecialiseerde aanbieders van jeugdzorg hebben zich niet ingeschreven op de aanbesteding van 2019. De William Schrikker Groep, Het Leger des Heils en De Jeugdgezinsbeschermers hebben geweigerd om een nieuw contract af te sluiten met 25 gemeenten in onze provincie, waaronder Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.

Ze vinden dat de gemeenten voor 'een dubbeltje op de eerste rang willen zitten'. Dit betekent dat voor het komend jaar de zwaarste vorm van jeugdzorg in die gemeenten nog niet is geregeld, zo bevestigen de instanties aan NH Nieuws.

Het zijn de contractvoorwaarden waartegen de aanbieders zich verzetten. Volgens hen willen gemeenten een te lage prijs betalen en eisen ze dat de zorggevers elke minuut administreren. Dit laatste neemt al snel 30 procent van de zorgtijd in beslag en gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Vorig jaar waren de tarieven ook aanleiding tot een conflict.

De William Schrikkergroep en de Jeugd- en Gezinsbeschermers hebben al meerdere malen bij de verantwoordelijke wethouders aan de bel getrokken, maar dit heeft niet tot aanpassingen in de aanbestedingsvoorwaarden geleid.

Diverse partijen vragen uitleg aan de verantwoordelijke wethouders. SP en PvdA maken zich ernstige zorgen om de continuïteit van de zorg aan kwetsbare kinderen. In juli stelde PvdA Alkmaar al vragen aan het college waarbij ook de zorgen werden geuit om het tijdrovende tijdschrijven. De partij denkt dat het schrappen hiervan een oplossing is en dat de vergoeding gebaseerd moet worden op landelijke richtlijnen.

De Haarlemse wethouder Jur Botter coördineert de inkoop van de jeugdzorg namens de 25 Noord-Hollandse gemeenten. Deze laat weten eerst met alle 24 wethouders om de tafel te willen voordat hij met een reactie komt. (Foto: NH Nieuws)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@heerhugowaardcentraal.nl