Dubbel feest, afgelopen zaterdag, bij het Zeekadettenkorps Heerhugowaard. Niet alleen viert de trots van het korps, het ruim 51 meter lange korpsschip Abel Tasman zijn 120-jarige verjaardag, ook het korps zelf is jarig en bestaat 40 jaar.

Genoeg reden voor een feestje dus en de reden voor de flinke blauwe stroom aan zeekadetten die vanuit de rest van het land toestromen voor een gezellig onderonsje én om de krachten met elkaar te meten. En dat gebeurd natuurlijk op het water.

Zware stalen sloepen met bemanning dagen elkaar uit voor een wedstrijd roeien op het Kanaal Alkmaar Omval-Kolhorn. En dat gaat er fanatiek aan toe, inclusief een flink schreeuwende 'bootsman' op de achterplecht die de roeiers tot het leveren van ongekende prestaties probeert te verleiden.

Maritiem is binnen het korps wel het belangrijkste woord. Alles ademt scheepvaart. Net als aan boord van ieder schip heeft ook iedere zeekadet een rang en de daarbij horende verantwoordelijkheden. Volgens voorzitter Leo Hartman is de bedoeling om de leden voor te bereiden op een maritieme toekomst. "Dat kan bij de marine maar natuurlijk ook bij rederijen of burgerschepen". Het korps heeft momenteel zo'n 25 leden en komt elke zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur uur bij elkaar.
Bekeken: 2135x