Project 'Westlinge Groen' van het AZC in Heerhugowaard heeft donderdag de Tom Sebastiaan Gansprijs 2018 van het Oranje Fonds gewonnen. De prijs wordt om het jaar uitgereikt voor bijzondere initiatieven waarmee een actueel maatschappelijk probleem wordt aangepakt. Het moestuinproject verbindt Heerhugowaarders en asielzoekers, creëert meer draagvlak voor de vluchtelingenopvang en zorgt voor een zinvolle dagbesteding in het AZC.

Westlinge Groen werd in 2016 opgezet door het COA en welzijnsorganisatie MET. Met elkaar hebben bewoners van het AZC en omwonenden een moestuin, een kas en een kruiden- en pluktuin aangelegd en nu zijn ze vier dagen per week lekker in de weer om de moestuin te onderhouden en natuurlijk om te oogsten.  Ook worden er elke maand activiteiten georganiseerd.

Tom Sebastiaan Gans werd kort na zijn geboorte in juni 1944 samen met zijn ondergedoken joodse ouders opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekamp Bergen Belsen. Daar kwam hij, nog geen drie maanden oud, om het leven. De prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan dit kleine jongetje en wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een Nederlander of een Nederlandse organisatie die zich heeft ingezet om een actueel maatschappelijk probleem aan te pakken. Bij de prijs zit een geldbedrag van 12.500 euro. (foto: Facebook Oranje Fonds)

 
Bekeken: 2067x