Een dag na de ingrijpende computerstoring in alle ziekenhuizen van de Noordwest Ziekenhuisgroep is het weer 'business as usual'. "Alles werkt naar behoren", bevestigt een woordvoerder van NWZ aan mediapartner NH Nieuws. "Wat de precieze oorzaak was van de technische problemen met de toegang tot de patiëntgegevens wordt nog onderzocht."

De ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder en de poliklinieken in Heerhugowaard, Schagen en op Texel lagen maandag tot in de middag plat. Rond 14:00 uur was het ICT-probleem opgelost en kon er weer gewerkt worden. Ook vanochtend konden alle gegevens weer ingezien worden.

Door de technische storing konden uiteindelijk 75 operaties en 200 poliklinische behandelingen niet doorgaan. Die worden opnieuw ingepland. "Heel vervelend voor al die mensen", vindt woordvoerster Rinske de Wit.

Waarom er gisteren niet ingelogd kon worden in het elektronisch patiëntendossier (EPD) is nog niet bekend. "Dat wordt onderzocht", licht De Wit toe. Ze benadrukt dat het om een technisch probleem ging, geen hack of anderszins. "Wanneer we de oorzaak weten, gaan we natuurlijk ook kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

"Gisterochtend konden collega's bij aanvang van hun werkdag niet inloggen in het EPD. Mensen die in de nacht al ingelogd waren konden er nog wel in", legt De Wit uit. "We konden daarentegen wel inloggen in de eigen werkomgeving. Mailen en dat soort zaken kon gewoon."

"Alleen de 'deur' naar het EPD was dicht. 's Middags lukte het een 'work-around' aan te leggen. Patiënten die al in de ziekenhuizen lagen hebben alle benodigde zorg kunnen krijgen. Hun gezondheid was niet in gevaar."

Sinds medio vorig jaar werkt de Noordwest Ziekenhuisgroep met een nieuw EPD: HiX van fabrikant Chipsoft. Dat is een andere fabrikant dan CGI uit Amstelveen, de leverancier van de software van het patiëntendossier van het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Daar trad vorige week een vergelijkbare storing op met het patiëntendossier. "Maar we gaan wel contact opnemen met Enschede", stelt De Wit. "We hopen zo snel mogelijk antwoorden te kunnen geven op vragen over de oorzaak."
Bekeken: 2453x