Heerhugowaard Centraal


"Ik heb een verificatiecode nodig voor WhatsApp die ik per ongeluk naar jou heb gestuurd. Kun je 'm doorsturen?", zo luidt het bericht dat meerdere mensen afgelopen week al hebben gekregen via WhatsApp. De politie waarschuwt mensen om niet op het bericht te reageren.

Het appje lijkt afkomstig te zijn van een kennis, die vraagt om een code van zes cijfers door te sturen. Met die code kan de 'kennis' - die eigenlijk een crimineel is - een kopie van het WhatsApp-account maken of er kan een nieuw telefoonnummer aan gekoppeld worden. Zo nemen internetcriminelen de accounts van het slachtoffer over, bijvoorbeeld om berichtjes naar contactpersonen  van het slachtoffer te sturen met de vraag om geld.

De politie benadrukt om nóóit een verificatiecode voor WhatsApp naar iemand anders door te sturen en ook niet op eventueel meegestuurde linkjes te klikken. Als er een soortgelijk berichtje van een kennis, vriend of familielid komt, spreek diegene dan altijd persoonlijk aan. Let op: soms komen de berichten niet alleen via WhatsApp, maar ook per mail of SMS, en in sommige gevallen gaat het niet over een code voor WhatsApp maar over bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Al deze berichten zijn vals en slachtoffers zijn soms wel duizenden euro's kwijt aan de criminelen die dit doen.

Slachtoffers van cybercrime wordt aangeraden altijd aangifte te doen bij de politie. Het is dan wel belangrijk om zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal te bewaren en te laten zien op het bureau. Het is niet te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen te nemen om de kans op computercriminaliteit zo klein mogelijk te maken. Meer hierover staat op veiliginternetten.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@heerhugowaardcentraal.nl