Heerhugowaard Centraal


Nederland moet voor 2050 van het gas af. Maar dat gaat natuurlijk niet voor niets. De geschatte kosten zijn 55.000 euro per woning in gemeente Alkmaar. Het gaat met name om aansluiting op het HVC-warmtenet en waar woningen verder van elkaar zijn kunnen de kosten wel eens flink oplopen, zoals in de buitengebieden van de HAL-regio. In ieder geval Woningcorporatie Woonwaard wil niet dat huurders de kosten betalen, maar dat lijkt niet te voorkomen, meldt het NHD.

Woonwaard heeft in het HAL-gebied 14.500 sociale huurwoningen onder de hoede (in het NHD spreekt men van 15.000), waarvan zo'n 8.500 in Alkmaar. Alleen voor deze gemeente komt de investering dus al uit op 467 miljoen euro. En dan zijn er nog de andere wooncorporaties. Normaal worden extra kosten doorberekend aan de huurder. Maar met dergelijke bedragen zou de gemiddelde huur van 525 euro met 100 euro stijgen. Woonwaard kan 60 tot 70 procent zelf opvangen en vindt bezuinigen geen optie.

Aansluiting op het HVC-warmtenet is in grote delen van het HAL-gebied de beste manier om van het gas te gaan. Met afstemming op nieuwbouw of een grote renovatie in een straat of buurt, bijvoorbeeld in de Alkmaarse wijk Oud-Overdie of de Heerhugowaardse Rivierenwijk, kunnen de kosten flink gedrukt worden. Maar dit gaat natuurlijk veelal niet op. Er zijn meer opties, alleen zijn nieuwe technieken vaak nog prijzig en is doorontwikkeling nodig, dus ook wat dat betreft is het ultimatum van 30 jaar problematisch.

Sinds 1 februari biedt het Rijk korting op de verhuurdersheffing die wooncorporaties moeten afdragen om de staatskas te spekken, mits het geld besteed wordt aan verduurzaming. Wellicht is dit een extra manier om het gat van Woonwaard verder dichten. Hoe de financiële situatie van de andere wooncorporaties in het HAL-gebied zijn is niet bekend, maar ook daar zullen de uitdagingen ongetwijfeld aanzienlijk zijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl