Het nieuwe steunpunt en de bediencentrale Weg & Waterhuis de Langebalk aan de Galileistraat in Heerhugowaard gooide zaterdag de deuren wagenwijd open voor het publiek. Tijdens de open dag konden bezoekers onder andere zien hoe vanuit het hypermoderne pand op een veilige manier bruggen en sluizen in Noord-Holland worden bediend.

Om het vrachtvervoer over water te stimuleren is bediening van bruggen en sluizen 24 uur per dag nodig. Om dat mogelijk te maken is centrale bediening een voorwaarde. De provincie heeft de ambitie om in de toekomst 80 bruggen en sluizen centraal vanuit Heerhugowaard te bedienen. Tijdens de open dag werd getoond welk werk de weg- en waterinspecteurs verrichten en werd uitgelegd hoe het proces van de gladheidsbestrijding eruit ziet.

Naast uitleg over de werkzaamheden, kregen bezoekers een rondleiding door het zeer duurzame gebouw krijgen. Bij de bouw is gebruik gemaakt van materialen die later hergebruikt kunnen worden. Via zonnepanelen op het dak wekt het gebouw zelf energie op die nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, warm water en ventilatie. Het gebouw is ‘all-electric’ en heeft geen gasaansluiting. Daarnaast is het afval en puin van het oude gebouw hergebruikt in de korven die op het terrein een afscheiding vormen.

Heerhugowaard Centraal fotograaf Rolf Kieft maakte er een fotoreportage die te zien is op onze Facebookpagina.
Bekeken: 2562x