Heerhugowaard Centraal


Een fikse tegenvaller voor agrariërs in de regio, die hoopten dat het nieuwe provinciebestuur hen zou helpen in de strijd tegen ganzenoverlast. Uit het kersverse coalitieakkoord blijkt dat boeren met vraatschade minder vergoeding gaan krijgen en het eigen risico omhoog gaat. "Ik word hier zo moe van", verzucht de Waardse groenteteler Niels Zuurbier tegenover mediapartner NH Nieuws.

Zuurbier en zijn collega's drongen er juist op aan om het verhalen van schade eenvoudiger en ruimhartiger te maken. Volgens hem neemt het ganzenprobleem "exponentieel" toe. Er komen er steeds meer. Zuurbier schat de vraatschade aan zijn sla op rond 100.000 euro per jaar. Ook veehouders zijn de dupe, zoals Gerben van Diepen in Graft. Twintig ganzen eten net zoveel gras als één koe en dat betekent nog wel eens extra voer kopen.

Ook massale vangacties stonden hoog op de wensenlijst. "De balans moet terug", stelt Zuurbier. "Met alle moeite proberen we het wild buiten te houden. Ook nu hebben we alweer tienduizenden euro's schade door vraat. Dat komt bovenop de schade door de massale regenval de afgelopen weken", moppert de Waardse groenteteler. "Het zijn daar een stel snotneuzen op gympen die de wereld willen verbeteren. Maar met ons komen ze niet praten."

Eén van die "snotneuzen op gympen" is GroenLinks-fractievoorzitter Zita Pels: "We willen investeren in natuur-inclusieve landbouw. Het geld dat wordt bespaard op de faunaschade-uitkering, willen we opnieuw investeren in de sector. Door gezamenlijk een 'Voedselvisie' op te stellen, willen we boeren helpen om bijvoorbeeld de klimaatdoelen te halen."

"Hoezo weten zij het beter dan de boeren die dagelijks met natuur-inclusieve landbouw bezig zijn?", schiet Zuurbier terug. "Wat ze nu doen is 'hun kop in het zand steken'. Het is een gigantisch probleem."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@heerhugowaardcentraal.nl