Heerhugowaard Centraal


In gemeente Heerhugowaard worden de eiken extra goed in de gaten gehouden. Onlangs zijn bij de Oosttangent, ter hoogte van de Rivierenwijk/Oostertocht, drie kleine nesten aangetroffen met dode larven en rupsen van de eikenprocessierups. Weliswaar dood, maar reden genoeg voor de gemeente om alle eiken dit seizoen regelmatig te controleren.

De 'jeukrups' is berucht vanwege zijn brandhaartjes.  Het beestje verliest zijn haartjes die vervolgens door de lucht dwarrelen en op de grond vallen. Deze brandhaartjes leiden tot verschillende gezondheidsklachten.

De klachten kunnen variëren van een sterk jeukende uitslag, tot irritaties en ontstekingen in ogen en luchtwegen. Het advies luidt om uit de buurt te blijven van deze rupsen. Wie toch in aanraking is gekomen met de brandharen kan deze tips volgen, de klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden.

Wie in Heerhugowaard toch een nest aantreft kan hiervan melding maken via het digitale meldformulier van de gemeente. Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl