Heerhugowaard Centraal


In oktober 2017 startte in Heerhugowaard het project 'Aan de slag' met als doel om bewoners van het asiekzoekerscentrum te koppelen aan vrijwilligerswerk. Kort geleden was de duizendste match. De 28-jarige Augustine uit Oeganda werkt nu een dag per week bij softbalvereniging Herons. Daar doet hij allerhande klusjes onder leiding van Pieter Hofkes, terreinman van Herons. Er is altijd wel wat te doen.

Augustine is via Ter Apel op het azc in Heerhugowaard gekomen. In Oeganda was hij elektricien. Hij had geen zin om zich te vervelen en volgde taallessen in de bibliotheek. En dat is te horen: na elf maanden spreekt hij al redelijk Nederlands. Naast vrijwilligerswerk bij de Herons, is hij ook actief bij Veldzorg in Langedijk. Hij wacht op uitslag van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning. Augustine is te spreken over Pieter Hofkes. "Een aardige, rustige man". Hofkes is bij Herons al bijna vijftig jaar actief als vrijwilliger en begeleidt er al vele jaren andere vrijwilligers.

Wonen Plus Welzijn Heerhugowaard startte ‘Aan de slag’ om azc-bewoners een zinvolle dagbesteding te geven, sneller te laten inburgeren en sneller de Nederlandse taal te leren. “Want, als je ergens vrijwilligerswerk doet, heb je wat te doen, kom je in contact met Nederlandse mensen en leer je daardoor de taal sneller’, zeggen Jaleesa Sax en Ilonka Preenen van Wonen Plus Welzijn.

Elke donderdag gaan Jaleesa, Ilonka en andere vrijwilligers naar het azc met het actuele aanbod van vrijwilligerswerk. Dat varieert van klussen bij de sportverenigingen tot wandelen met ouderen. Daarbij ontdekten ze iets voor ons iets opmerkelijks. Jaleesa: "Sommige mensen uit andere landen kennen het begrip vrijwilligerswerk niet. Ze zijn gewend dat je voor werk betaald wordt of een wederdienst krijgt en zijn dan verbaasd. We hebben het tegenwoordig dan ook maar over 'Iets voor een ander doen'." Nieuw is dat azc-bewoners sinds kort hun voorkeuren kunnen aangeven. "Dan gaan wij op zoek of we dat kunnen regelen."

Meer informatie over 'Aan de slag' bij Jaleesa Sax: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl