Wie van plan was deze zomervakantie naar het strand van Egmond of Bergen aan Zee te gaan, loopt goede kans dat het uitzicht niet bepaald geweldig is. Rijkswaterstaat is dinsdag namelijk voor de kust van beide badplaatsen gestart met vooroeversuppletie. De 'sleephopperzuigers' zullen niet elke dag voor de kust liggen. Strandbezoekers ondervinden geen overlast, maar hebben dan wel twee grote schepen prominent in beeld.

De sleephopperzuigers zuigen gedurende tien tot twaalf weken zo'n 2,5 miljoen kuub zand op van de zeebodem verder dan 20 kilometer buiten de kust, om er kort voor het strand een nieuwe zandbank mee creëren. Wind en stroming zullen het zand richting land transporteren, waardoor de kust versterkt wordt en meegroeit met de zeespiegel.

Op de kaart is de verschuiving van de kustlijn over de afgelopen tien jaar te zien. De groene balken tonen waar en hoeveel de kustlijn zeewaarts verschoof. Op locaties met groen gearceerde balken was de kustlijn op 1 januari 2019 nog verder zeewaarts dan tien jaar geleden, maar trekt wel richting het land. Bij de badplaatsen gaat dat vrij snel.

Rijkswaterstaat kiest voor vooroeversuppletie omdat het het meest lijkt op natuurlijke aanwas. Ook is het effect langduriger dan met zandopspuitingen op het strand. De suppletie wordt iedere vier tot vijf jaar gedaan bij Bergen en Egmond.

Meer informatie  is te vinden op rijkswaterstaat.nl.
Pin It
Bekeken: 2491x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/