Het provinciebestuur streeft ernaar eind dit jaar vijf bruggen centraal vanuit Weg & Waterhuis Langebalk in Heerhugowaard te laten bedienen. Op dit moment pas twee bruggen centraal bediend, van alle 44 bruggen en sluizen van de provincie.

Al in 2014 sprak de provincie de wens uit all provinciale bruggen en sluizen centraal te laten bedienen. Dit moet zorgen voor een betere doorstroming van zowel scheepvaart als wegverkeer. In december was het Weg & Waterhuis klaar en werd de eerste brug aangesloten. Na De Twee Zwanen in Schagen volgde de Zijperbrug in Schagerbrug.

"We verwachten eind dit jaar vijf bruggen centraal te bedienen", aldus een woordvoerder van de provincie tegenover mediapartner NH Nieuws. Het gaat om de Krommeniebrug en de Brug Vrouwenverdriet in Krommenie, en de Prinses Amaliabrug op de grens van gemeente Alkmaar en Westknollendam.

De Prinses Amaliabrug is overigens nog niet klaar. Er ligt nu een tijdelijke brug. Eind januari werd bekend dat de oplevering twintig weken moest worden uitgesteld, tot augustus van dit jaar. Nota bene vanwege de software upgrade die nodig was voor centrale bediening.

In 2020 moeten alle provinciale bruggen en sluizen vanuit Heerhugowaard worden bediend. Er ligt veel druk op deze tijdlijn. De provincie verwacht dat de scheepvaart deze zomer last gaat krijgen van het tekort aan brugwachters. Een aantal moet heen en weer pendelen tussen meerdere bruggen en dat kan vertragingen opleveren.

Vanaf 2021 moeten de eerste niet-provinciale bruggen centraal worden aangestuurd vanuit een tweede bediencentrale.
Pin It
Bekeken: 3973x
https://ee.itk.ac.id/data/