Heerhugowaard Centraal


CDA Heerhugowaard ontving beklag en vragen van ouderen over de oversteektijden voor wie de Westtangent bij de Zuidtangent oversteekt. Daarop deed de fractie een onderzoekje en klopte met de resultaten aan bij het college. B&W kunnen zich voorstellen dat de korte oversteektijd stress oplevert voor langzame voetgangers, maar verzekert dat er toch voldoende tijd is om over te steken, ook met rollator.

CDA-leden telden 3 seconden oversteektijd per rijstrook, exclusief vluchtheuvel. Met 4,6 km per uur is dat te halen. De fractie vindt dat "redelijk snel" en meent dat veel gehandicapten en ouderen dit niet redden. Daarbij is het niet prettig dat auto's daarna redelijk snel mogen gaan rijden. "Andere oversteektijden in Heerhugowaard lijken langer te duren, namelijk 4 seconden per rijbaan." Het CDA stelt tevens dat het al gauw 2 seconden duurt voordat men reageert.

Het college is "zeer bekend" met klachten over de oversteektijd bij de kruising Zuidtangent - Westtangent en meldt dat met diverse senioren "de oversteek gedaan" is, en dat er toen ook uitleg is gegeven. "Steeds bleek dat er voldoende oversteektijd was, ook bij rollatorgebruikers."

B&W erkennen dat oversteken stress kan opleveren. "Stel je voor dat ik de overkant niet op tijd haal" is volgens hen een vaak uitgesproken gedachte en "Ik krijg al rood en ben nog lang niet aan de overkant". Maar het groen knipperende en rode licht zijn alleen bedoeld voor wie nog moet beginnen met oversteken, meldt het college geruststellend.

Maar wanneer er vaker melding komt van voetgangers die echt te laat zijn, zal het college overwegen om meer tijd te gunnen, ook al is dit in het algemeen onwenselijk. Standaard langer moeten wachten kan irritatie, negeren van rood licht en meer file opleveren. Het gemeentebeleid is dat niemand langer dan 90 seconden moet wachten.

Het CDA wijst op drukknoppen die bij langer indrukken extra tijd gunnen.  Het college wil dergelijke knoppen niet, omdat het vindt dat er voldoende tijd is en het verwijst naar de 90-seconden streeftijd voor iedereen. Bovendien verwacht het college dat er regelmatig langer op de knop gedrukt zal worden, ook als dat niet nodig is. Een vierde reden is dat er geen eenduidig nationaal beleid is voor drukknoppen met extra functies. Zo activeert lang indrukken in Langedijk een rateltikker voor slechtzienden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl