Zondag werd de 50e Tour de Waard gehouden in Heerhugowaard. Tijdens deze jubileumeditie was er een bijzonder wedstrijdonderdeel: derny's zijn doorgaans alleen op de wielerbaan te zien, maar deze keer reden ze over straat. De jonge jeugd trapte af tijdens de Dikke Banden Races. Het weer was niet zo best, maar dat mocht de pret niet drukken. De winnaars gaan naar de landelijke finale.

Het tweede onderdeel was de 50 km koers voor Elite/Belofte Dames. In de regen was een prooi voor Winanda Spoor. De meervoudig oud-Nederlands kampioene baanwielrennen won de tweestrijd met Anneke Dijkstra. Derde op ruime afstand was Minke Bakker. Kay Blokdijk uit t'Veld won na vorig jaar opnieuw de 50 km voor Sportklasse Mannen. Het podium werd aangevuld door Sander Lormans en Jeffrey van der Velden. Lokale held Maikel de Boer finishte als veertiende.

Tijdens de Ditec2wielers Cup begon het zonnetje door te komen. Deze 100 km lange race voor Elite Beloften Amateurs A eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door Jorne Videler.  Tom Wijfje en Niels van Ekeren completeerden de top drie. De Heerhugowaarders Joury Ottenbros en Jens Beerepoot finishten als 22e en 42e.

De afsluitende race was de finale voor renners achter de derny verreden over 25 minuten plus één ronde. Helaas moeten we nu net de resultaten hiervan schuldig blijven.

Alkmaar Centraal fotograaf Rolf Kieft was bij de Tour de Waard voor een fotoreportage. Deze is in zijn geheel te zien op onze Facebookpagina.