Heerhugowaard Centraal


Het Open Monumentenweekend vindt aankomend weekend plaats in het hele land en draagt dit jaar het thema 'Plekken van plezier'. Op zaterdag 14 september zijn in Heerhugowaard verscheidene monumentale plekken te bezichtigen.

Tussen 11:00 en 16:00 uur zijn de Veenhuizerkerk, de kerk in De Noord, de Kunstkerk en het Oude Gemaal open. Ook varen er boten tussen het Oude Gemaal en de Twuyvermolen in Sint Pancras en tussen fietsbrug De Krul in Heerhugowaard naar Langedijk.

Bij de Veenhuizerkerk kan het praalgraf van Reinout van Brederode bezichtigd worden en is hier een diapresentatie te zien van de opgravingen rond het graf in 2016. Dichteres Marrie Overtoom draagt 's middags in de kerk gedichten voor over plekken van plezier. Wie gek is van oude brommertjes en motoren kan terecht op het terrein van de kerk waar een verzameling staat opgesteld.

De in neo-romaanse stijl gebouwde Heilige Hart Parochie met byzantijnse invloeden is te vinden aan de Middenweg in De Noord. Het gebouw stamt uit 1910. Het interieur is verrijkt met blauw en geel geglazuurd tegel- en metselwerk. De gebrandschilderde koorramen zijn van de hand van glazenier Joep Nicolas.

Kunstenaar Roy Valentijn exposeert zijn kunst in de Kunstkerk aan de Stationsweg 53. Van 13:00 tot 16:00 uur is de kunstenaar aanwezig om zijn werk toe te lichten. Het voormalig kerkgebouw stamt uit 1916-1917 en is van oorsprong een Gereformeerde Kerk. De gevel met het karakteristieke torentje is in 1938 toegevoegd aan de kerk in de stijl van de Amsterdamse school.

Wie zich graag vermaakt met oud-hollandse spelletjes kan terecht in het voormalige Poldermuseum. Hier is ook een interactieve presentatie dat het oude Heerhugowaard laat zien.

En er zijn deze dag meerdere rondvaarten. De Broekervaart vaart op zaterdag 14 september vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk en de Krul in Heerhugowaard een speciale route, waarbij ook de Twuyvermolen wordt aangedaan. Vanaf de haven kunt u elke twee uur een cultuurhistorische wandeling met een gids maken.

Vanaf de molen vertrekt vanaf 11:00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum Het Oude Gemaal in Heerhugowaard. (Foto: archief)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl