Heerhugowaard Centraal


In antwoord op raadsvragen van OPA geeft het college van Alkmaar aan zich niet te bemoeien met de fusie van Heerhugowaard en Langedijk. OPA en VVD Alkmaar hadden B&W opgeroepen in de bres te springen voor de inwoners van Sint Pancras en Koedijk. Een meerderheid in de beide dorpskernen voegt zich liever bij Alkmaar dan bij Heerhugowaard.

Via een motie kreeg het college eind april opdracht uit te dragen dat Alkmaar Sint Pancras en Koedijk een "Warm welkom 2.0" zou bieden. Dat leidde tot gesprekken tussen de drie gemeenten en de Commissaris van de Koning. De volgende dag vroeg OPA-raadslid Ruud van Lier naar de uitkomst, maar wethouder Paul Verbruggen wilde toen de standpunten van de buren niet doorgeven.

Al snel bleek dat Heerhugowaard en Langedijk  gewoon door zouden gaan met de plannen voor een fusie inclusief beide kernen, de Waardse en Langedijker raad liet ondertussen blijken boos te zijn over de Alkmaarse bemoeienis. 

Met de beantwoording van de vragen van Van Lier komt ook duidelijkheid over de plannen van het college: er komt geen inmenging, de fuserende gemeenten is toegezegd dat het college niet zal lobbyen.

Verder geven B&W aan dat adoptie van Sint Pancras en Koedijk inderdaad onmogelijk is. De Wet ARHI stelt dat grenscorrectie maximaal 10 procent meer of minder inwoners mag opleveren. Langedijk zou teveel krimpen.

Belanghebbenden kunnen zienswijzen indienen voor het herindelingsontwerp van Heerhugowaard en Langedijk. Het college beraadt zich nog of het dit zal doen. Bij een grenscorrectie ná de fusie zou de 10 procent limiet geen probleem meer zijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl