Een fraai staaltje van nauwe samenwerking en pioniersgeest liet zich dinsdagmiddag zien in de Rivierenwijk-Zuid. Het eerste duurzaamheidsproject van 128 woningen in dit deel van Heerhugowaard is halverwege en verloopt voortvarend. Dinsdagmiddag werd één van de eerste woningen aan het Warmtenet van HVC gekoppeld.

Een uniek project, alleen al qua omvang. "De Rivierenwijk-Zuid is een van de eerste bestaande wijken in het land die wordt aangesloten op het warmtenet," zegt Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard. "Als corporatie vinden we het een maatschappelijke opgave om alle woningen af te sluiten van het gas." In de aankomende jaren worden in totaal 500 woningen van Woonwaard van het gas afgekoppeld.

Met gepaste trots liet ze samen met Duurzaamheids-wethouder Monique Stam en HVC-manager Marco van Soerland zien wat bij verduurzaming van huurwoningen komt kijken. Van het aanleggen tot het Warmtenet tot het installeren van de warmtepompinstallaties. Een operatie dat zo soepel mogelijk moet verlopen.

Gemeente Heerhugowaard grijpt de gelegenheid aan om ook de wijk toekomstbestendig te maken. "Er waren in dit deel van Rivierenwijk-Zuid al plannen voor herinrichting van de wijk," zegt de wethouder. Er komt een nieuwe drainage en extra elektriciteitskabels ondergronds, en boven de grond meer openbaar groen, speelplekken en heringerichte wegen. "Door deze werkzaamheden te koppelen aan de aansluiting op het warmtenet kunnen we de overlast van de werkzaamheden zoveel mogelijk beperken."

Over de samenwerking heeft de wethouder niets dan lovende woorden. Niet alleen tussen gemeente, HVC en Woonwaard verloopt dit soepel, maar ook met de bewoners.

In de woning aan de Gouwe lieten de gastvrije bewoners zien wat duurzaam wonen betekent en welke veranderingen in huis zijn aangebracht. Het koken op elektra is even wennen. Woonwaard biedt haar huurders om het gasfornuis gratis te vervangen voor een inductiekookplaat. Inclusief een set inductiepannen van Ikea. Familie Zayas is er blij mee, ook met de bos bloemen die Van Wijk overhandigde. Een goedmakertje voor de delegatie wildvreemde mensen die een kijkje kwamen nemen in hun huis.

De metamorfose van de woningen en wijk neemt enkele jaren in beslag. Gemeente Heerhugowaard heeft zichzelf het doel gesteld om in 2030 een energiezuinige gemeente te zijn. Met een warmtenet voor de deur hoopt de wethouder dat particuliere eigenaren sneller de overstap maken naar duurzame energie. "We proberen ook eigenaren van koopwoningen te verleiden," zegt de wethouder.
Bekeken: 2256x