Heerhugowaard Centraal


Gemeenten in de regio Alkmaar zijn dit jaar naar verwachting bijna 76 miljoen euro kwijt aan jeugdzorg. Dat is bijna 12 miljoen meer dan geraamd, meldt het NHD. Een aantal gemeenten zal op andere posten moeten bezuinigen.

De kostenstijging is met name het gevolg van een hogere vraag naar ambulante zorg en jeugdhulp met verblijf. Regelmatig behoeven cliënten langer zorg en ook worden door de rechtbank opgelegde maatregelen langer en duurder.

Alkmaar en Heerhugowaard zijn het meeste kwijt aan jeugdzorg met respectievelijk 34,1 en ruim 22,2 miljoen euro. Maar voor de kleinere gemeenten is er wellicht nog wel meer pijn. Langedijk, Bergen, Heiloo en Castricum geven naar verwachting respectievelijk 6,9 miljoen, 3,5 miljoen, 3,7 miljoen en 5,5 miljoen uit aan jeugdzorg.

De kostenstijging zorgt er volgens Langedijker wethouder Reijven niet voor dat gecertificeerde instellingen signalen oppikken dat kinderen minder veiligheid geboden wordt. Wel zegt hij tegen het NHD dat de werkdruk en tarieven al langere tijd onderwerp van gesprek zijn.

Het kabinet overweegt overigens om de regie over Jeugdzorg+ deels terug te nemen na een kritisch inspectierapport.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl