Mevrouw Joke van Dijk-Bording is woensdag tot haar verbazing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Bert Blase heeft haar de onderscheiding uitgereikt.

Mevrouw Joke van Dijk-Bording verdient de onderscheiding met haar inzet voor het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, waarvan zij sinds 2005 secretaris en plaatsvervangend voorzitter is. Als docente op het Trinitas College heeft zij daarvoor ook lesmateriaal ontwikkeld.

Het comité zet zich in om mensen niet te laten vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde, specifiek in kamp Ravensbrück. Onder Van Dijks initiatief en leiding ontstonden veel projecten zoals de Paboreizen en de jongerenreizen naar Ravensbrück. Die jongerenreizen zijn een samenwerking tussen een aantal middelbare scholen in Heerhugowaard. Leerlingen gaan daarmee ongeveer een week op reis naar concentratiekampen. Vaak was Van Dijk organisator en begeleider en zorgde er ook voor dat leerlingen uit Berlijn aanhaakten.

Joke van Dijk hielp ook mee met het organiseren van de landelijke herdenking op het Museumplein in Amsterdam en gaf voorlichting op scholen. Verder heeft ze nog vele kleinere activiteiten georganiseer, brieven geschreven om mensen in beweging te brengen en zich hard gemaakt voor het delen van de lessen uit de geschiedenis. Als docente op het Trinitas College heeft zij daarvoor ook lesmateriaal ontwikkeld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl