Noord-Hollandse gemeenten en de provincie hielden in 2018 weer meer documenten geheim, blijkt onderzoek van mediapartner NH Nieuws. Dikwijls is de geheimhouding voor korte duur, maar het gaat vaak ook om jaren. Heerhugowaard staat weer in de top 5 van gemeenten met de meeste documenten die niet in ieder geval tijdelijk geheim werden gehouden.

In Noord-Hollandse gemeenten, minus Amsterdam, Laren en Beverwijk, daalde het aantal geheime documenten van totaal 410 in 2014 via 367 naar 250, om vervolgens explosief te stijgen via 644 naar 769 in 2018. De drie genoemde gemeenten zijn niet meegeteld omdat hiervan over het afgelopen jaar nog geen data beschikbaar is. Let wel: Amsterdam hield in 2017 maar liefst 389 documenten geheim.

Overheden horen zo transparant mogelijk te zijn, maar de wet biedt ruimte voor uitzonderingen als het gaat om gevoelige informatie. Dat kan met privacy of mogelijk financiële gevolgen te maken hebben. Heerhugowaard heeft diverse instanties die het hoge aantal kunnen verklaren: een gevangenis, een asielzoekerscentrum en een jeugdinstelling, die bovendien te maken heeft gehad met de overgang van het contract voor gesloten jeugdzorg. Daarnaast ondergaat de gemeente nu een fusie.

Raadsleden en leden van Provinciale Staten mogen geheime stukken in bepaalde gevallen inzien, maar mogen deze niet openbaar maken. Doen ze dat wel, dan kunnen ze worden vervolgd. Daarnaast is overigens nog een categorie "vertrouwelijke" stukken die zij mogen inzien, maar ondanks dat hierover niks vast staat in de wet, wordt juridisch vaak geen onderscheid gemaakt.
Bekeken: 2813x