In de enquête voor de nieuwe naam van de fuserende gemeenten kan eenvoudig vals gespeeld worden. Door meermaals te stemmen, of met een postcode van buiten Heerhugowaard of Langedijk te stemmen. Dit nieuws deed nogal wat stof opwaaien, maar Jaap Bouwmeester van onderzoeksbureau I&O Research verzekert dat afwijkend stemgedrag opvalt. "En dat is helemaal niet het geval. Tot nu toe zijn er geen verontrustende afwijkingen geconstateerd." Er kan nog anderhalve dag gestemd worden.

De gemeenten en I&O Research kozen voor een toegankelijke enquête. "Wij gaan er niet van uit dat mensen sjoemelen, dus er is geen identificatie nodig, je moet gewoon je stem in kunnen dienen", aldus Jaap Bouwmeester. Maar dat maakt vals spelen dus kinderspel. De ervaring bij I&O is echter dat dit vrijwel nooit gebeurt.

Maar voor het geval dát, wordt er goed gelet op het stemgedrag. "Per postcode stemt gemiddeld 10 tot 15 procent. De ongeveer 11.000 stemmen zijn mooi gelijk over de postcodes verdeeld", aldus Bouwmeester. Met die beperkte aantallen per postcode schiet een setje stoute stemmen er al vrij snel bovenuit.

De I&O-onderzoeker somt nog een aantal andere analysepunten op. De opzet met drie keuzes per naam is een filter. Verder wordt gemonitord hoeveel er in een periode wordt gestemd, hoe snel de enquête wordt ingevuld en bij pieken wordt gekeken of er opvallend eenzijdig wordt gestemd. Vanzelfsprekend worden stemmen met postcodes van buiten Heerhugowaard en Langedijk eruit gefilterd. Verder zijn er nog ervaringscijfers en steekproeven, en wordt het online stemgedrag vergeleken met offline stemgedrag. Niet iedereen gebruikt de online enquête.

Sowieso maakt een beetje gesjoemel alleen iets uit als het meest populaire namen betreft, en de marge erg klein is.  Bouwmeester wilde echter niets verklappen over de huidige stand van zaken.

Na afloop zal I&O Research beoordelen of de uitslag betrouwbaar is en een rapport uitbrengen. Het uiteindelijke verdict is aan de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl