Dinsdag hield het Commando plaats incident (CoPI) van Veiligheidsregio Noord-Holland (VRNH) een grote operationele oefening bij het ziekenhuis in Alkmaar. Vanuit de Mobiele Commando Unit op hoek van de Metiusgracht werd samengewerkt met de crisisdienst van het ziekenhuis. Veel meer dan de groene vrachtwagen was er niet te zien; het ging om communicatie onderling en via portofoons, dus er was geen inzet van eenheden.

De oefening heeft niets te maken met het gevreesde coronavirus, liet een VRNH-persvoorlichter weten. "In de eerste helft van 2020 wordt het thema ‘gezondheid’ beoefend. Dit thema is al ruim voor de uitbraak van het coronavirus bepaald". Wat het scenario was kon de voorlichter niet prijsgeven. "Er komen nog een aantal dagen waarop hetzelfde scenario wordt gebruikt."

CoPI bestaat uit de Officieren van Dienst (OvD's) van de politie, brandweer, ambulance en de gemeente, aangevoerd door de Hoofdofficier van de brandweer en onder leiding de Leider CoPI, afkomstig uit een van de hulpdiensten. Verder zijn er een voorlichtingsfunctionaris, veelal van de politie, een ambtenaar openbare veiligheid en een informatiemanager. Het commandoteam wordt naar gelang de noodsituatie aangevuld. Dat zou bij deze training met iemand uit de crisisdienst zijn.

Volgens de Veiligheidsregio waren de bewoners rond het ziekenhuis over de oefening ingelicht.

 
Bekeken: 2381x