Heerhugowaard Centraal


In de Schilderswijk I in Heerhugowaard hangt binnenkort een Automatische Externe Defibrillator (AED) in het openbaar. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok. Waar de AED precies komt te hangen is nog niet duidelijk.

Buren hielden samen een inzamelactie voor het apparaat, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen twee weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefneemster Wendy Orij: “Er is in Heerhugowaard, en met name in de Schilderswijk, een groot tekort aan AED’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Een reanimatie is niet gebonden aan kantooruren of openingstijden van een winkel. De dichtstbijzijnde AED was voor onze actie die bij de Dekamarkt. Maar daar heb je weinig aan als het winkelcentrum dicht is. Daarom is het zo belangrijk dat onze wijk er nu zelf een krijgt"

Wendy doet een oproep aan bedrijven in de wijk met een AED: "Ik wil alle bedrijven die in het bezit zijn van een AED oproepen het apparaat in een met pincode beveiligde buitenkast te hangen en aan te melden bij HartslagNu, zodat burgerhulpverleners deze kunnen gebruiken als het nodig is".

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn.

Wendy: "Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Dat wij nu ook een eigen AED krijgen draagt bij aan het realiseren van de landelijke 6-minutenzone."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl