Heerhugowaard Centraal


Gedeputeerde Zita Pels doet samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten een klemmend beroep op minister Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden. Nils Langedijk en John Does, cultuurwethouders van Langedijk en Heerhugowaard: "Cultuur zorgt voor verbinding, die we nu, maar zeker ook straks, nodig hebben. Het cultuuraanbod in Langedijk en Heerhugowaard is essentieel voor het welzijn van inwoners."

Pels, Langedijk, Does en de andere wethouders vragen de minister om cultuur op lokaal en regionaal niveau nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunpakketten. Ze wijzen er op dat de culturele sector in Noord-Holland, waar zich de helft van de totale culturele infrastructuur van het land bevindt, van groot maatschappelijk en economisch belang is. Het totale verwachte omzetverlies tussen maart en juni is berekend op 500 miljoen euro.

Het bestaande steunpakket van het Rijk richt zich echter vooral op de grote instellingen. Twee derde van de theaters, musea, podia en gezelschappen valt buiten de boot en kunnen hooguit bij de gemeente of provincie terecht. En deze kunnen maar beperkt helpen zonder zelf diep in het rood te duiken. Vandaar het dringende verzoek voor Rijkssubsidie.

“Cultuur is de smeerolie in onze gemeenschappen en van groot economisch belang voor onze provincie", aldus gedeputeerde Pels. "Bij instellingen en makers is er nu veel onzekerheid over de toekomst. Onze brief is een oproep aan de minister om samen ervoor te zorgen dat de culturele sector zo sterk mogelijk uit de crisis komt."

De provincie zelf heeft doorgaans maar een zeer beperkte taak in cultuur, maar de nood is zo hoog dat er bijgesprongen gaat worden. Pels: "Aanstaande maandag (vandaag, red.) stemt Provinciale Staten over moties vanuit een brede coalitie van partijen om op de korte termijn 10 miljoen vrij te maken voor de sociale en culturele infrastructuur en voor de middellange termijn te onderzoeken hoe wij kunnen bijdragen aan het herstel."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl