Heerhugowaard Centraal


Het gebeurde bijna een week terug, maar de 12-jarige jongen uit Obdam heeft er nog veel hoofdpijn van. Zondag 17 mei mocht hij voor het eerst alleen naar Heerhugowaard fietsen. Hij had met zijn vriendinnetje afgesproken op het Strand van Luna. Op de terugweg ontstond een incident met twee 13-jarige jongens waarbij hij uiteindelijk, met een keiharde 'flying kick' tegen de slaap, van zijn fiets werd getrapt. De daders zijn inmiddels achterhaald.

De moeder van de jongen deed haar verhaal tegenover mediapartner NH Nieuws onder de fictieve naam Yvonne. Ze is nog steeds vol ongeloof. "Die snotapen zijn 13 jaar, ik ben er misselijk en boos van."

Terwijl de 12-jarige jongen net op de fiets stapt om weer naar huis te gaan, belt zijn moeder hem met de vraag of hij opgehaald wilde worden. Dat vond hij niet nodig, het was heerlijk weer. Onderweg wordt hij nageroepen door een stel jongens. Hij steekt zijn middelvinger op en fietst door. Het duo flipt en besluit hem achterna te rennen. "Stoppen, stoppen!", roepen ze hem na. Na ongeveer een kilometer halen ze hem in. Dan trapt een van hen de jongen keihard onderuit met een harde 'flying kick' tegen zijn slaap.

Niet veel later belde de jongen zijn moeder huilend op. "Mam, alsjeblieft kom me halen". Eenmaal aangekomen trof Yvonne hem op de grond aan, met wat omstanders. "Ik ben direct doorgereden naar het politiebureau, maar daar zeiden ze dat ik eerst langs de huisartsenpost moest". De lichamelijk schade viel mee. "Hij heeft nog steeds vreselijke hoofdpijn en hij had een flinke bult op zijn slaap, die gelukkig wegtrekt. Je ziet het zo vaak. En je denkt dat het jouw kind nooit zal gebeuren. Totdat het je gebeurt. Verschrikkelijk."

Yvonne en haar man wilden koste wat kost de daders opsporen en besloten het verhaal in een oproep op Facebook te zetten, met een beschrijving van de daders en een beloning van 250 euro. "Daar kwamen ontzettend veel reacties en steunbetuigingen op". Een van de reacties kwam van een vader die erg meeleefde, omdat zijn zoon kort daarvoor slachtoffer was geworden van afpersing. "Ik ontving verschillende tips met namen, maar ook een aantal foto's en zelfs een filmpje (gemaakt door een van de daders, red.). Ik liet alles aan mijn zoon zien en hij herkende zowaar een van de twee jongens op de foto's."

Ze besloot de foto's door te sturen naar de behulpzame vader, evenals een filmpje van de daders, dat inmiddels ook aan haar was doorgespeeld. De man kreeg hij de schrik van zijn leven: de jongen die de 'flying kick' gaf, was zijn eigen zoon.

Yvonne tegen NH: "Woest was 'ie. Woest! Hij zei dat hij hem gelijk naar ons toe zou brengen om excuses te maken aan mijn zoon. Inmiddels zijn ze samen langs geweest. Mijn zoon zag erg op tegen het gesprek, maar ik heb het toch door laten gaan. Hopelijk leert de dader er iets van. Al heb ik daar weinig vertrouwen in."

De twee jongens zijn met hun ouders langs geweest voor een gesprek en excuses. "Het zijn 13-jarige jochies met een verstand van nul. Gelukkig hebben ze ouders die adequaat reageren, maar het is een verdomd moeilijke situatie."

Yvonne heeft zich een aantal dagen ziek gemeld om zich over haar zoon te kunnen ontfermen. "Hij durft gewoon niet meer 's avonds alleen over straat te fietsen. Als je een kilometer lang achtervolgd wordt en je met zo'n gruwelijke trap van je fiets wordt gekickt. Dat doet wat met je."

Het Obdammer gezin heeft besloten om ondanks de gemaakte excuses toch aangifte te doen. "Een van die jongens vroeg aan zijn vader of hij dan nu een beloning kreeg. Wat leren ze hiervan? Helemaal niks dus. Ze kunnen wel sorry zeggen, maar vervolgens lopen ze de deur weer uit en dan denk ik alleen maar - wie is de volgende?"

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl