Vanaf maandag 1 juni kan iedereen met klachten, zoals koorts, hoesten en/of verkoudheid, zich bij GGD Hollands Noorden aanmelden voor een coronatest. Vanaf 2 juni kan men terecht in teststraat op IJsbaan De Meent in Alkmaar. Bovendien wordt bij positieve uitslag bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De forse uitbreiding van het testprogramma biedt niet alleen snel zekerheid voor inwoners, maar ook veel meer inzicht op verspreiding van covid-19.

Op basis van het landelijke berekeningen heeft GGD HN zich voorbereid om in juni dagelijks 700 mensen te kunnen testen, met opschalingsmogelijkheid naar 900. Hiervoor is een speciaal coronateam opgericht. De schatting is dat 2 à 3 procent van de geteste mensen positief zal testen. Het team kan dan ook zo'n 30 bron- en contactonderzoeken per dag afronden, in plaats van gemiddeld drie tot nu toe.

Wat het onderzoek sinds vorige maand vergemakkelijkt is het landelijke digitale systeem CoronIT voor registratie van testresultaten en ook alle testaanvragen. Een nieuw landelijk callcenter zal deze aanvragen per 1 juni verwerken. Ook de GGD'en zijn bezig met het werven van personeel voor hun coronateams. Het bron- en contactonderzoek duurt gemiddeld acht uur, verdeeld over een aantal dagen, omdat niet iedereen maar te pakken te krijgen is. Daarnaast opent op 3 juni een tweede teststraat in Zwaag. Een derde volgt mogelijk nog in de Noordkop.

Het callcenter opent op 1 juni om 08:00 uur. Het nummer wordt op dat tijdstip bekendgemaakt. Daarna is het centrum dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur bereikbaar. Meer info op ggdhollandsnoorden.nl en rijksoverheid.nl/actueel/.
Pin It
Bekeken: 2296x
https://ee.itk.ac.id/data/