Heerhugowaard staat in de Top 10 van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners wat betreft de financiële huishouding. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van accountants- en advieskantoor BDO, getiteld ‘Benchmark Nederlandse gemeenten’. Heerhugowaard bezet vierde plek. Alle gemeenten in de Top 10 behaalden een negen, behalve koploper Amstelveen die een tien scoorde.

Het kantoor beoordeelde de financiële gezondheid van alle Nederlandse gemeenten aan de hand van vijf financiële kengetallen: solvabiliteit, netto/gecorrigeerde schuldquote, grondexploitatie, structurele exploitatieruimte, belastingcapaciteit en de jaarlijkse gemeentelijke begroting.

Solvabiliteit is de mate waarin een gemeente in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Deze wordt berekend op basis van het eigen vermogen en de totale bezittingen van de gemeente. De netto schuldquote betreft de gemeentelijke schuldenlast ten opzichte van de totale baten.

Het kengetal grondexploitatie geeft aan hoe groot de waarde van de grond is ten opzichte van de baten. Hoe minder grond een gemeente verkoopt, hoe hoger de grondpositie en hoe hoger de boekwaarde. De boekwaarde van de voorraden grond moet tenslotte worden terugverdiend door verkoop.

De structurele exploitatieruimte is de financiële ruimte om middelen te besteden, om de eigen lasten te dragen. Met name verwachtingen voor de toekomst komen hierbij in beeld. De belastingcapaciteit geeft inzicht in hoe de belastingdruk in de gemeente zich verhoudt tot het landelijk gemiddelde.

In de Top 10 van de categorieën <25.000 en 25.000 - 50.000 scoorden alle gemeenten een tien en in de categorie 100.000> inwoners toch nog de helft. Opmerkelijk dus dat slechts één gemeente in de categorie 50.000 - 100.000 een tien haalde. (foto: Pixabay)
Pin It
Bekeken: 1443x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/