De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft unaniem een motie aangenomen voor permanente vertegenwoordiging van jongeren in de gemeente. De motie betreft onderzoek naar het permanent maken van de jongerengemeenteraad, de opzet van een officieel adviesorgaan en de realisatie van een App genaamd 'Jongerenzaken', die jonge inwoners de kans biedt inbreng te leveren.

Namens de Waardse jongerengemeenteraad waren Daan Pheijffer, beste debater van 2020, en Damien Schenk, net geslaagd voor zijn vwo-examen Emma Schat zou ook aanwezig bij de videovergadering, maar moest afmelden. Damien nam het woord om de motie kracht bij te zetten, al leek het of de raadsleden sowieso al zeer positief waren over het idee.

Op dit moment worden jeugdig Heerhugowaard nauwelijks vertegenwoordigd en maar weinig gehoord, vindt de jongerengemeenteraad, met daarin namens Heerhugowaard een havo en vwo-fractie van het Han Fortmann College. Een officieel orgaan en een App moeten ervoor zorgen dat jongeren hun ideeën en vraagstukken kunnen inbrengen en meteen leren over hoe de gemeente en politiek werken. Dit zal jong Heerhugowaard ook prikkelen tot participatie.

Verder onderzoek is nodig om de haalbaarheid van een permanente raad. Het vergt namelijk van zowel de jongeren als de gemeente veel inzet en organisatorisch vermogen. Gekeken kan worden naar 'best practices' in andere gemeenten. Daarnaast moet worden onderzocht wat de (financiële) gevolgen zijn voor de al bestaande niet-permanente raad.

Een adviesgroep is kleinschaliger en minder formeel, maar ook hier is meer onderzoek nodig over de vorm, wie de leden gaan adviseren, waarom en op welke wijze.

De jongerenraad stelt voor om middels de App jong Heerhugowaard periodiek stellingen voor te leggen, waarop het dan kan reageren. Het college is niet zeker of dit goed zal werken en stelde al eerder voor om te kijken of de jeugd wellicht beter (ook) via al bestaande sociale media bereikt kan worden. Ook deze kwestie zal verder uitgediept worden.

Voor het project wordt werkgroep opgericht, die bij voorkeur bestaat uit leden van de jongerengemeenteraad, (jonge) raadsleden en andere betrokken (jonge) ambtenaren en raadsleden. Er zal worden opgetrokken met Langedijk, met het oog op de fusie. In het najaar moet er meer duidelijkheid zijn.
Pin It
Bekeken: 1304x
https://ee.itk.ac.id/data/