00:00
55
00:00


Leden van de Dorpsraad Sint Pancras hebben woensdag bij het provinciehuis in Haarlem op ludieke wijze ruim 2.800 handtekeningen aangeboden aan gedeputeerde Ilse Zaal en Arthur van Dijk, commissaris van de Koning. Een meerderheid in Sint Pancras ziet de voorgenomen fusie met Heerhugowaard en Langedijk niet zitten en wil verder onder de vlag van Alkmaar.

De petitie met de handtekeningen zaten in, hoe toepasselijk, een Alkmaarse kaas. "De kaas is 60+ omdat meer dan 60 procent van de bevolking met Alkmaar verder wil", vertelt Ron Spaans van de Dorpsraad Sint Pancras. "De smaak van de meerderheid", vult raadsgenoot Rob Planken aan. "We voelen ons beter thuis bij kaasstad Alkmaar."

Het verzet tegen de voorgenomen fusie is groot volgens Planken. "Sinds 1990 maakt ons dorp deel uit van de gemeente Langedijk. Sinds die 30 jaar hebben wij ervaren dat het een gemeente is met een verdorven bestuurscultuur waar de burgers heel slecht hun stem kunnen uiten. Dat is een belangrijke reden om te kiezen voor Alkmaar."

Gedeputeerde Ilse Zaal kreeg de kaas al rollend overhandigd. "Ik vind het heel mooi om te zien hoe betrokken u bent bij het dossier en de moeite heeft genomen om hier helemaal naartoe te komen. Wij nemen dinsdag een besluit en we gaan er nog eens goed naar kijken maar een meerderheid van de commissie heeft al aangegeven voor een ongedeelde fusie te zijn." Ook stipt ze de voordelen aan van een volledige fusie.

De provincie kan dus niet zo veel betekenen voor de Dorpsraad van Sint Pancras, en lijkt dat ook niet te willen doen. "Ze zullen naar de Tweede Kamer moeten", erkent Zaal. En dat is ook precies wat de mannen gaan doen. Gekopieerde handtekeningen blijven achter en de kaas gaat weer mee voor hergebruik in Den Haag. "We hebben een duidelijk statement gemaakt op een manier die opviel. Nu op naar Den Haag met onze petitie, en in Den Haag zitten de echte kaasliefhebbers, volgens mij inmiddels."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl