Het gesprek dat voor maandagavond 6 juli stond gepland tussen het Sinterklaas intochtcomité en de facebookgroep Heerhugowaard Kan Het!, die afscheid wil nemen van Zwarte Piet, is niet doorgegaan. Volgens de gemeente Heerhugowaard kwam kort voor het gesprek een misverstand aan het licht over de opzet van het gesprek.

De burgemeester had naar eigen zeggen voorgesteld om een gesprek ‘tussen Heerhugowaarders’ te voeren over de Sinterklaasintocht in Heerhugowaard. Heerhugowaard kan het! wilde ook mensen van buiten Heerhugowaard in het gesprek betrekken. De burgemeester wist niet of een gesprek tussen beide groeperingen zo zinvol kon zijn, en kwam met uitstel.

Burgemeester Blase wil nog steeds dialoog tussen beide kampen in Heerhugowaard: “Mijn natuurlijke reactie is dat als mensen zich bij een volksfeest buitengesloten voelen, ik dat serieus wil nemen en dat we daarover met elkaar in gesprek gaan. Het is daarom jammer als de insteek van het gesprek nu gewijzigd wordt. Ik ben en blijf van mening dat bij een verschil van mening het beste een redelijk en open gesprek gevoerd kan worden. Volgens mij past dat ook goed bij Heerhugowaard.”

Blase probeert al sinds de oprichting van de Facebookgroep Heerhugowaard Kan Het beide partijen aan tafel te krijgen om er samen uit te komen. Het nobele initiatief kwam eerder niet van de grond omdat het intochtcomité het niet zag zitten. Vrijwilligers van het intochtcomité dreigden massaal af te haken als er roetveegpieten zouden worden voorgeschreven.

Van de Facebookpagina Heerhugowaard Kan Het zijn tot dusverre alleen nog maar mensen van buiten Heerhugowaard als woordvoerder naar voren getreden. De landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet voert steeds het woord voor de lokale vertegenwoordigers van het verzet. Bij een aangekondigde demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van 2019 kwam niemand opdagen.
Pin It
Bekeken: 1995x
https://ee.itk.ac.id/data/