Heerhugowaard Centraal


Moskeeën, ondernemers en consumenten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het Offerfeest aanstaande vrijdag. Vanwege het coronavirus vieren de meeste moslims het feest noodgedwongen in kleine kring thuis. "Het leert ons dat niet alles veel en groot hoeft te zijn."

Deze viering (Id al-Adha) is het tweede Eid-feest in de islam. Tijdens het Offerfeest wordt de profeet Ibrahim herdacht, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. De 30-jarige Fawzia El Assal uit Alkmaar vertelt aan mediapartner NH Nieuws dat zij het dit jaar bescheiden houdt en 'Eid' viert met haar familie in Egypte.

"Dit jaar is er geen Eid-gebed zoals normaal. De autoriteiten houden het weekend van Eid zoveel mogelijk plekken dicht, zoals parken en stranden zodat er geen mensenmassa’s bij elkaar komen". Het advies in Egypte - en in Nederland - is om dit jaar niet naar de moskee te gaan voor de viering en het gebed. "We vieren het daarom gewoon thuis met een stuk of vijftien mensen, veel kleiner dan normaal. We gaan dit jaar ook niet langs kennissen, familie en vrienden."

Nabil, een 30-jarige Heerhugowaarder viert het gewoon in Nederland. Traditiegetrouw naar Marokko afreizen zit er dit jaar niet in. "Mijn familie is ontzettend groot, maar door corona is het onmogelijk om allemaal bij elkaar te komen. We gaan het vrijdag ergens buiten vieren met een groepje van ongeveer tien familieleden. Misschien in een park of op het strand van Luna. Het is wel anders dan andere jaren, je kan minder makkelijk naar familie en vrienden of delen met armen."

Toch merkt Fawzia dat moslims - ondanks de beperkingen - creatieve oplossingen vinden om samen te komen. "Er ontstaan hele mooie initiatieven om met elkaar te kunnen delen en een steentje bij te dragen in alle lagen van de bevolking. Het leert ons dat een kleine en intieme viering net zo waardevol is. Dat we kunnen delen op een andere manier. In de kern staat de islam ook voor bescheidenheid voor jezelf, dus eigenlijk komen we weer 'thuis'."

Ze legt uit dat veel moslims er tegenwoordig liever voor kiezen om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar in plaats daarvan een donatie te doen. "Je kunt bijvoorbeeld een geldsom overmaken naar een stichting in een arm land, die het vlees geeft aan mensen die het echt nodig hebben. Zo'n donatie is meestal gelijk aan de prijs van een offerdier in het betreffende land."

De RIVM-regels zorgen in de aanloop naar 'Eid' voor flink wat uitdagingen. Niet alleen voor de consument, maar ook voor ondernemers, zoals de islamitische slager. Wahid Iqbal, eigenaar van Food Plaza in Heerhugowaard beaamt dat. De lamskarbonaadjes vliegen bij hem als zoete broodjes over de toonbank. "In verband met corona mag je momenteel niet zelf een schaap uitkiezen. Om het zo hygiënisch mogelijk te houden, selecteren wij de dieren vooraf."

Het is dit jaar drukker dan anders, omdat veel moslims thuisblijven. Maar 'gezellig met de hele familie inkopen doen' zit er dit jaar niet in. "We laten nog maar één tot twee personen per gezin toe. Anders wordt het te druk en kunnen we de anderhalvemeter niet garanderen". Ook slachthuizen hebben de nodige maatregelen moeten treffen. "Er is in onze slachthuizen veel veranderd. Er mogen dit jaar minder lammeren worden geslacht, om voldoende afstand te kunnen bewaren."

De eigenaar van Food Plaza legt uit hoe 'halal' slachten precies in zijn werk gaat. "Tijdens de rituele slachting mag het dier niet geconfronteerd worden met het mes. Het mes mag ook niet gezien worden door de andere dieren. Voordat het dier wordt gedood zegt de slachter: 'Bismillah, Allahoe Akbar', in naam van God, God is de grootste. Vervolgens worden de halsslagader en de luchtpijp in een vlugge beweging doorgesneden. Verdoven kan, maar niet iedereen is het erover eens dat het vlees op die manier ook halal is. De moslimwereld is er verdeeld over."

Iqbal begrijpt alle ophef rondom het Offerfeest niet en noemt de weer oplaaiende discussie over dierenrechten hypocriet. "Tijdens kerst worden er toch ook dieren geslacht? Voor ons is het heel belangrijk dat het dier zo min mogelijk lijdt. We gebruiken een heel scherp mes, zodat het dier in een keer onthoofd wordt. Er lopen keurmeesters in de slachthuizen rond. Zolang de consument erom vraagt én betaalt, zullen wij blijven slachten." (foto's: NH Nieuws)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl